Co je to prosecco?
Představte si místo v Itálii, které má ideální podmínky pro pěstování odrůdy vína. Podmínky jako podnebí, půda, kopcovité svahy nebo lidský přístup.
Na tomto místě a nikde jinde se může pěstovat odrůda, která se donedávna nazývala prosecco. Nově se jmenuje Glera, nicméně prosecco se z ní stále vyrábí. Podobně jako oblast Champagne ve Francii je tato italská oblast známá pouze pro výrobu svěžího a důmyslného šumivého vína: Prosecco.
Oblast
Tato oblast, která je na své prosecco náležité pyšná, se nazývá Treviso. Nachází se v kopcovitém terénu blízko italských Dolomit,
mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene. A právě na těchto strmých svazích se víno často sbírá ručně. Možná už jen to je důvodem,
proč je prosecco tak výjimečné.
Prosecco včera a dnes
Prosecco není trendem posledních let. Odrůda prosecco se pěstovala již 2.000 let zpět a její historie sahá až do období říše římské.
Nyní se prosecco vyrábí výhradně z odrůdy Glera a v roce 2016 předčilo i svého pomyslného rivala, francouzské šampaňské.
Přeměna prosecca, jak ho známe dnes, ale nebyla jednoduchá. Až s nástupem nových technologií byli vinaři schopni dosáhnout lepší chuti
druhotným kvašením a stanovením přesných postupů výroby. I proto se vybrané prosecco může pyšnit označením
DOCG - Denominazione di origine controllata e garantita. Tedy označením, které zaručuje nejvyšší kvalitu produktu v zemi.