Co je to Cuvée

 

Co je to Cuvée? A jak se vyslovuje?

 

Cuvée (kyvé), někdy označováno jako kupáž, je víno vzniklé z několika odrůd. A proč se odrůdy vlastně míchají dohromady? A k čemu je to dobré?

 

Je to vlastně úplně jednoduché. Představte si odrůdu vína, která má dokonalou chuť.
Vůně je květinová, ale ne tolik, jako u jiné odrůda, která zase ale nemá tak výraznou chuť. Co se stane, když zkusíme odrůdy smíchat? Dokonalost!

 

V praxi to samozřejmě není tak jednoduché, vinař si s poměry a celým procesem musí dlouhou dobu hrát tak, aby bylo víno excelentní.
A přesně proto existuje cuvée - abychom si mohli vychutnat všechny aspekty vína na maximální úrovni.
Byla by totiž věčná škoda, kdybychom pili jen jednu odrůdu a nepoznali to nejlepší z nejlepších.

 

Cuvée a Cava? Kyvé a Kava!

 

Zákazníci si často pletou tyto dva pojmy a kupují si Cuvée místo Cavy. A jaký je tedy rozdíl?
Cuvée vzniká mícháním dvou a více odrůd, jak jsme si vysvětlili. Cava je oproti tomu víno, které vzniká pouze ve vybrané oblasti ve
Španělsku a vzniká metodou kvašení v lahvi, stejně jako šampaňské.



Pro zajímavost, ta nejdražší a nejlepší vína světa jsou vždy cuvée. Bez výjimky. Cuvée může být jak šumivé víno, tak tiché bílé nebo i červené.
A jaká jsou nejlepší cuvée u nás? Rozhodně doporučujeme Scavi Ray Ice Prestige nebo Blonde s plátky 22 karátového zlata.
Jsou to jedny z nejoblíbenějších cuvée u našich zákazníků, která vám svou chutí doslova vyrazí dech.