Historie šampaňského

 

Kde se vzalo šampaňské? A jaká je jeho historie?

 

Dnes si budeme vyprávět příběh o šampaňském. Kde se vzalo, kdy spatřilo světlo světa a kdo jej vlastně objevil.
Všechno začalo převážením vína z Francie do Anglie, které tehdy provozoval jeden prostý benediktýnský mnich jménem Dom Pérignon.
Jenže se stalo to, co nikdo nečekal - víno začalo kvasit a vznikaly v něm bublinky.
Dom Pérignon byl zpočátku nesvý a zoufalý, jelikož nechtěl ve víně žádné bublinky.
Netrvalo to dlouho a Dom Pérignon zjistil, že takové víno s bublinkami vlastně chutná perfektně.
Zesílil tloušťku lahví a špunty převázal provázkem. Takto zvniklo první šampaňské.

 

Víte, jaký je rozdíl mezi Šampaňským a sektem?

 

Šampaňské pochází výhradně z oblasti Champagne-Ardenne, která leží v severovýchodní Francii.
Sekt se také vyrábí stejným způsobem jako šampaňské, jenom v jiných světových oblastech a z úplně jiných odrůd.
Stejným způsobem se vyrábí španělská Cava, která ale stejně jako šampaňské pochází z určité oblasti.

 

Výroba šampaňského sestává ze tří základních odrůd vína: Pinot Noir (30%), Pinot Meunier (30%) a Chardonnay (40%).
Není to ale zase tak jednoduché, protože nejde o samotné míchání.
Je zapotřebí smísit i jiné ročníky odrůd, kontrolovat chuť i procesy kvašení.
A celý tento koncert výroby a míchání odrůd začal jeden jediný benediktinský mnich.

 

Výroba šampaňského - champenoise vs. charmat

 

 

Šampaňské se vyrábí klasickou metodou champenoise. Ve zkratce se vyrobí tiché víno, které se následně smísí s dalšími odrůdami.
Po smísení odrůd se přidá tirážní likér, což je směs kvasinek a cukru. Díky této kombinaci začnou v lahvi vznikat bublinky.
Jak víno zraje, přemění se tiché víno ve víno šumivé. Lahve jsou uloženy v zařízení, které mění jejich úhel.
Dochází k takzvanému setřásání, kdy se z vína oddělí sediment.
Poté se hrdlo šampaňského zchladí a jakmile se šampaňské otevře, vyletí ven i sedimenty. Tomuto procesu se říká odkalení.
Pak už se jen přidá podle potřeby víno či expediční likér, zazátkuje se a zázrak jménem šampaňské je na světě.

 

 

Metoda Charmat je s metodou Champenoise téměř stejná. Druhotné kvašení vína neprobíhá v lahvi, ale ve velkých ocelových tancích.
Tato metoda výroby je levnější a vinařství vyprodukuje větší objem šampaňského. Proces výroby také nezabere dlouhé měsíce, ale jen několik týdnů.