Jaké sklenice na víno a prosecco?

 

Jaké používat sklenice na víno a prosecco?

 

 

Od našich čtenářů a zákazníků dostáváme často dotazy na to, jaké skleničky a karafy mají použít, když si chtějí víno co nejvíce vychutnat.
A věřte nebo ne, ale skleničky a karafy na víno výrazně ovlivňují chuť!

 

Nejdůležitější je kvalita skla a zpracování sklenice. Sklo by mělo být vždy tenkostěnné a kalíšek by měl být na vysoké stopce.
Za vysokou stopku víno vždy držíme, aby nedocházelo k teplání vína a zachovala se jeho ideální teplota.
Bílé a červené víno se nikdy nenalévá po okraj - s vínem se musí promíchat, aby se uvolnilo aroma, následně přivonět a poté ochutnat.
Ale jak mám tohle udělat u prosecca?

 

Prosecco vyžaduje úzký typ sklenice, takzvanou flétnu. Úzká sklenice na prosecco udrží bublinky uvnitř a navrchu vzniká delikátní pěna.
Ty lepší sklenice mají na dně laserem gravírované důlky, které zajistí šumivým vínům šňůrky bublinek a ještě intenzivnější chuť.

 

Bílé víno potřebuje sklenici zvanou tulipán. Tato sklenice kopíruje tvar otevřeného tulipánu, tělo je široké a okraj se uzavírá.
Přesně aby sklenice udržela aroma i chuť nalitého vína. Dokonce je k dostání i verze, která je u hrdla lehce ohnutá - taková
sklenička udrží perfektně aroma a využívá se u těch nejaromatičtějších odrůd vín.

 

Balón. Dokonale výstižný název pro sklenici na červené víno.
Tlusté a baňaté tělo s velkým objemem skvěle sedí právě červeným vínům, která potřebují větší prostor pro uvolnění chutí a aroma.

 

Pro úplné zjednodušení si stačí vybrat sklenici na víno z následující tabulky.



Sklenice na šumivá vína, prosecco, cava

100-250ml

flétna

Sklenice na sladká bílá vína

150-250ml

tulipán

Sklenice na suchá bílá vína          

150-400ml

tulipán

Sklenice na suchá bílá vína burgundského typu   

250-500ml

balón

Sklenice na bílá vína sladká, botrytická

100-150ml

tulipán

Sklenice na vína likérová, typu portské, sherry

100-190ml

tulipán

Sklenice na růžová vína

150-400ml  

tulipán

Sklenice na červená vína mladá

250-500ml

tulipán

Sklenice na červená vína zralá

350-700ml

tulipán

Sklenice na červená vína burgundského typu

350-1000ml 

 balón

 

A co karafy?

 

Karafy na víno neslouží jen k záležitosti dekorace na stole. Je to totiž důmyslný vynález, kterému se také jinak říká dekantér.
A k čemu je taková věc jako karafa/dekantér dobrá?

Pokud přeléváte víno z lahve do karafy, dojde k takzvanému provzdušnění, otevření a scelení vína.
Víno tedy může dýchat a odmění vás po chvíli daleko výraznější chutí. Zároveň je vhodné u starších vín využívat karafu
právě z důvodu oddělení sedimentu, který ve vínu za roky archivace vzniká. Pokud chcete docílit perfektního zážitku z pití vína,
doporučujeme tedy dekantovat - přelít víno do karafy.

 

Dekantovat červená, bílá i šumivá?

 

Červená vína by se měla dekantovat bez výjimky. U bílých vín panuje otázka, zda je to opravdu nutné.
Doporučujeme využít obě možnosti a pak porovnat chuť. A co šumivé víno, prosecco, cava a šapmaňské?
Tyto vína rozhodně nikdy nedekantovat. A proč? Přišly by o své jedinečné bublinky, díky kterým jsou výjimečná. Chuť by pak už nebyla tolik intenzivní.

 

Jak tedy dekantovat? A jak dlouho?

 

Před samotnou dekantací se doporučuje provést takzvané vyvínění.
Do vymyté karafy nalijete víno a krouživým pohybem jej dostanete na všechny vnitřní strany karafy.
Následně přeléváme víno po skle, až postupně naplníme celou karafu. Samotný proces dekantace pak zabere jen 15 minut,
u některých vín se doporučuje i hodina. Za nás doporučujeme rychlých 20 minut u červeného vína.

 

Dekantace se nebojte. Není na tom co zkazit a navíc posunete gurmánský zážitek z pití vína na zcela jinou úroveň.
A nezapomeňte pak víno z karafy nalít do té správné sklenice. Život je přece krátký na to, abychom pili špatné víno.