Encyklopedie vína

 

Slovníček pojmů - Encyklopedie vína

 

Prosecco - Prosecco je název italského bílého vína, které je převážně šumivé. Odrůda na výrobu vína se kdysi jmenovala Prosecco, nyní se nazývá Glera. Prosecco dělíme nejčastěji na DOC a DOCG. U Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata) se odrůda pěstuje v oblasti italského Benátska.
U Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) se odrůda pěstuje pouze v provincii Treviso, regionu Veneto,
mezi městy Conegliano a Valdobbiadene.

 

Cava - Cava je název španělského šumivého vína, které má předepsané místo původu a metodu výroby.
Odrůda španělské Cavy sestává nejčastěji z hroznů macabeo, parellada a xarel·lo. Metoda výroby je totožná
s výrobou francouzského šampaňského, rozdíl je pouze ve stáří a v použitých odrůdách hroznů. Španělská Cava
je vedle šampaňského a prosecca jedním z nejoblíbenějších šumivých vín na světě.

 

Fogoso - Španělský vinný nápoj, který obsahuje cukrářský prach. Po protřepání s lahví prostoupí prach
tekutinou a vytváří magické či ohnivé vzory. Fogoso je vyráběno ze sladkých odrůd kvalitních bílých vín Moscatel a Airén.
Dnes se vyrábí dohromady 7 druhů vinného nápoje Fogoso, které jsou vyznačovány vysokou kvalitou zpracování a doložením původu.

 

Cukrářský prach - Potravinářská přísada vhodná ke konzumaci, která se nachází v lahvích španělského vína Fogoso.

 

DOC - Denominazione di origine controllata - značení prosecca, které určuje kontrolovaný původ a kvalitu.

 

DOCGDenominazione di Origine Controllata e Garantita - značení prosecca, které určuje kontrolovaný původ a garantuje nejvyšší kvalitu. Toto označení uděluje kontrola ministerstva zemědělství a k jejímu splnění je zapotřebí např. správná nadmořská výška či původ vinné révy. 

 

Treviso - Provincie v Itálii, kde se sklízí a vyrábí italské víno Prosecco.

 

Valdobbiadene - Město v provincii Treviso, které je známé svou výrobou Prosecca.

 

Champagne - Šampaňské, jedno z nejznámějších francouzských šumivých vín. Vyrábí se výhradně ve francouzské oblasti
Champagne-Ardenne a metoda výroby i původ hroznů jsou vždy garantovány. Šampaňské se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Meunier.
Šampaňské se vyznačuje také jemným aroma a silnější kyselinkou. 
 

 

Brut - Označení pro údaj o zbytkovém cukru. Brut znamená v doslovném překladu Tvrdý a sekty/vína s označením Brut mají hodnotu cukru od 0 - 12 g/l.

 

DryOznačení pro údaj o zbytkovém cukru. Dry znamená suchý a vína s tímto označením obsahují hodnotu zbytkového cukru od 6 - 20 g/l.

 

Extra DryOznačení pro údaj o zbytkovém cukru. Extra Dry znamená extra suché a vína s tímto označením obsahují hodnotu zbytkového cukru od 12 - 20 g/l.

 

Primární kvašení - Kvašení, ke kterému dochází při výrobě šampaňského či španělské Cavy. Primárního kvašení se docílí přidáním kvasinek a cukrů.

 

Sekundární kvašení - Kvašení, ke kterému dochází po primárním kvašení při výrobě šampaňského či španělské Cavy. 

 

Bio víno - název pro produkt či víno, jehož hrozny byly vypěstovány jako produkt ekologického zemědělství.

 

Brut nature - Označení pro údaj o zbytkovém cukru. Brut nature znamená v doslovném překladu Přírodně tvrdý a sekty/vína s označením Brut nature mají hodnotu cukru od 0 - 6 g/l.

 

Buket - Buket je termínem degustátorů a sommeliérů označující vůni ve vínu. 

 

Dosážní likér - Někdy též expediční likér je produkt, který se přidává do vína pro výsledné dochucení. Obsahuje většinou alkohol, oxid siřičitý a sladidlo. 

 

Sediment - Sediment je nános, který se vytváří nejčastěji v červeném víně. K jeho oddělení se používá tzv. dekantér (karafa).
Pokud necháme víno v karafě, oddělí se jeho sedimenty a do sklenice nalíváme čistého vína.

 

Frizzante - Frizzante je jemně perlivé víno. Vzniká tak, že se pod tlakem plní do lahví oxidem uhličitým. Vyrábí se tzv. Charmatovou metodou.

 

Spumante - Označení pro plně šumivé víno, nejčastěji se s tímto názvem setkáme u Prosecca.

 

Chardonnay - odrůda francouzského vína, které se používá nejen samostatně, ale také při výrobě šampaňského. 

 

Kvašení vína - technologický proces, kdy se cukr a vinné kvasinky přeměňují na etanol. 

 

Macerace - technologický proces, kdy se uvolňují látky ze slupek bobulí do vinného moštu. Macerace výrazně ovlivňuje chuť i aroma výsledného vína.

 

Muškát - odrůda vína, která se vyznačuje sladkostí.

 

Magnum - označení vína či prosecca, které se prodává v netradičních lahvích 1,5l, 3l či více.

 

Rosé - Rosé je typ vína, které vnikne při výrobě vína nedostatečným obarvením. Jedná se o nejdéle známý typ vína.

 

Sabrage - Metoda otevírání vína nožem či mečem, kdy se hrdlo lahve tzv. ustřelí silou nárazu čepele.

 

Tirážní likér - produkt, který se přidává do vína před kvašením. Jedná se o směs cukru a kvasinek.